Wat is een sulfaatvrije shampoo

De afgelopen tijd las ik op internet dat sulfaat niet goed voor je haar zou zijn. Ik merkte zelf aan mijn haar dat het al een enige tijd niet lekker meer in model zat. Ik ben gaan googelen op internet en kwam er al snel achter dat dit misschien door sulfaten kon komen. Het is namelijk zo dat shampoo’s met sulfaten erin een laagje om je haar heen leggen, telkens wanneer je het met die shampoo wast. Hierdoor wordt je hoofdhuid en haar wel gewassen, maar de verzorgende ingrediënten dringen niet meer in je haar. Hierdoor ben ik opzoek gegaan naar een sulfaat-vrij shampoo. 

Wat zijn sulfaten en wat doen ze?
Ik kwam erachter dat er in heel veel shampoo’s sulfaten worden toegevoegd. Maar wat zijn sulfaten? Sulfaten zijn stoffen die een reinigende werking hebben. Zo verwijderen de sulfaten stylingsproducten en vet uit het haar. Sulfaten zorgen er ook voor dat water zich makkelijker kan verspreiden over een oppervlak. Een shampoo kan zich dus veel makkelijker door je haar verspreiden met sulfaten. De wasbeurt is hier dan ook veel effectiever door.

Wat de sulfaat nog meer doet is het laten schuimen van de shampoo. Het laten schuimen van een shampoo is niet zo zeer noodzakelijk, maar dit geeft een extra schoon gevoel.

Cosmetische organisaties noemen een shampoo sulfaatvrij, als deze geen sulfaten op de ingrediëntenlijst heeft staan.

In plaats van sulfaten worden er dan vervangende ingrediënten in gedaan, zoals:

  • Sodium C14-16 Sulfonate
  • Cocamidopropyl Betaïne
  • Sodium Cocyl Isethionate
  • Sodium Lauryl Sarconsinate
  • Cocamide MEA
  • Cocamidopropyl Hydroxylsultaine

Deze vervangers hebben een soortgelijke functie als een sulfaat, maar zijn minder krachtig en daardoor milder voor je huid en haar.

Welke shampoo gebruik ik nu?
De shampoo die mij erg aansprak was de L’Oreal Elvive extraordinary oil – low shampoo. Ook omdat die toen 1+1 gratis was bij de Etos. Win-win situatie!

Op de verpakking staat ‘low shampoo’ dit betekent een milde reinigende creme die niet schuimt, dus sulfaatvrij. De shampoo is voor droog en kwestbaar haar en bevat 6 uitzonderlijke bloemoliën. De bloemoliën zorgen ervoor dat het haar extra gevoed wordt.

Mijn ervaring:


Woow! Dit was echt even wennen. Ik wist natuurlijk dat de shampoo niet zou gaan schuimen, maar toch is het vreemd. Ik heb mijn haren 3x in één wasbeurt gewassen, omdat ik het gewoon zo gek vond dat het niet schuimde. De shampoo is ook anders dan een shampoo waar wel sulfaat in zit. De textuur lijkt meer op een conditioner. De textuur is dik en lobbig. Ik heb terwijl ik mijn haar voor de eerste keer er mee ging wassen wel 3x op de verpakking gekeken of ik dan toch niet perongeluk een conditioner had gekocht. Haha! Maar nee, het is toch een shampoo.

Ik bracht de shampoo aan op mijn haar en masseerde dit rustig op mijn hoofdhuid en haren in. Het is inderdaad veel moeilijker om de shampoo te verdelen. Ik spoelde de shampoo uit en wasde nog 2x mijn haren ermee. Ik merkte al snel dat mijn haar niet in de klit zat. Normaal gesproken heb ik dit altijd meteen wanneer ik mijn haren aan het wassen ben. Dat komt bij andere shampoo’s door het schuimen, want met L’Oreal Elvive extraordinary oil – low shampoo had ik nergens last van. Dit vind ik echt een pluspunt! Nadat ik de shampoo had gebruikt, deed ik de conditioner van dezelfde lijn in mijn haren. Ik liet dit enkele minuten intrekken en spoelde het daarna uit. Mijn haar voelde superzacht aan onder de douche, heerlijk!

Loreal Elive low shampoo

Nadat ik gedoucht had droog ik mijn haren met een handdoek. Ik deed dit keer niks in mijn haar, omdat ik echt het verschil wilde voelen. Normaal gesproken doe ik er altijd een anti-klit spray in, maar naar mijn gevoel had ik dit echt niet nodig.

Ik wikkelde mijn haar in een handdoek en liet dit eventjes zitten, zodat het een beetje was opgedroogd.

Daarna borstelde ik mijn haren en merkte echt verschil. Ik kon veel makkelijker mijn haren door borstelen zonder dat er heel veel klitten in zaten. Ik föhnde mijn haar in model en was verbaast hoe goed het zat. Mijn haar ziet er glanzender en gezonder uit.

Ik heb deze shampoo nu een aantal keer geprobeerd en ik ben er zeer tevreden over!

Wat ik erg handig vind is dat de shampoo in een handige pompfles zit, zodat ik makkelijk kan doseren.

De geur is zacht en ruikt naar bloemen. Heerlijk!

De L’Oreal Elvive extraordinary oil – low shampoo bevat 400 ml en wordt verkocht voor ongeveer €7,29.

Weet jij nog een goede sulfaatvrije shampoo? Laat het mij weten in een reactie hieronder!


LET’S BE FRIENDS!
Dankje wel voor het lezen van deze blogpost en vergeet je zeker niet te aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo mis je nooit meer een nieuwe blogpost.

xxx Jill Evelyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn wasmachine stinkt!

Velvet in de woonkamer